GRADI SE PRIRODNJACKI MUZEJ NA NOVOM BEOGRADU

Zahvaljujući razumevanju i ličnom angažovanju predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića i uz podršku Vlade Republike Srbije i Ministarstva kulture, Prirodnjački muzej u Beogradu prvi put u svojoj istoriji dobiće novu, namensku zgradu, koja će biti izgrađena na prostoru kompleksa „Parka prijateljstva“ na Novom Beogradu.

Izgradnja nove zgrade Prirodnjačkog muzeja ključni je korak u rešavanju jednovekovnog problema adekvatnog smeštaja jednog od najstarijih i najvažnijih muzeja u zemlji, saopštilo je Ministarstvo kulture.

„Ovaj projekat od ogromnog je značaja za kulturnu, obrazovnu i naučnu zajednicu Srbije, ali i šire. Njegovom realizacijom otvara se mogućnost da se deca i mladi upoznaju s prirodnim blagom koje poseduju Muzej i država Srbija“, ističe se u saopštenju.

Ujedno, ispuniće se svi uslovi da ova republička ustanova kulture na najbolji način predstavi svoje dragocene zbirke i bogato prirodno nasleđe naše zemlje.

Pored toga, Prirodnjački muzej moći će da u punom obimu realizuje obavezu matičnosti za prirodnjačko nasleđe koja mu je dodeljena Zakonom o muzejskoj delatnosti i dobiće mogućnost preciznog uvida u stanje prirodnjačkih zbirki u čitavoj Srbiji.

Nova zgrada Muzeja u Parku prijateljstva biće i veliki korak ka realizaciji ideje o formiranju muzejske četvrti u Beogradu, koja će dati značajan zamah razvoju kulturnih dešavanja i muzejskog života, dodaje se u saopštenju.

Tokom višegodišnjih napora da se pronađe optimalna opcija za smeštaj i funkcionisanje Prirodnjačkog muzeja, a na osnovu brojnih analiza i konsultacija sa eminentnim stručnjacima iz oblasti arhitekture, urbanizma i muzeologije, iskristalisalo se rešenje o izgradnji nove zgrade na prostoru kompleksa „Parka prijateljstva“ na Novom Beogradu.

Ova lokacija je, kako se navodi, lako dostupna, postoje saobraćajni i komunikacioni uslovi, pruža mogućnost dovoljno velike površine za izgradnju odgovarajuće zgrade i nalazi se u prijatnom ambijentu modifikovane prirodne sredine (park-šuma).

Za smeštaj, normalan rad i potpuno ostvarivanje zaštite i čuvanja muzejskih zbirki Prirodnjačkog muzeja planiran je prostor od oko 15.000 metara kvadratnih u tri nivoa, od čega nekoliko hiljada kvadratnih metara za izložbene sale, ističe se u saopštenju Ministarstva kulture.

Izgradnjom namenske zgrade, koja po veličini, strukturi i opremi zadovoljava savremene međunarodne standarde i kriterijume, Prirodnjački muzej dobiće neophodne uslove za smeštaj zbirki i njihovo trajno čuvanje, kao i za primenu savremenih tehnika i tehnologija prepariranja, konzerviranja i obrade predmeta.

Nova zgrada značiće i da publika konačno može da vidi prirodnjačka kulturna dobra iz muzejskih depoa, dok će mogućnost adekvatne realizacije kulturne, izložbene, obrazovne i naučne delatnosti doprineti da Prirodnjački muzej postane jedan od najatraktivnijih centara kulture u Srbiji, zaključuje se u saopštenju.

Prirodnjački muzej u Beogradu, osnovan 1895. godine, jedna je od najstarijih srpskih ustanova kulture i jedini muzej takve vrste u Srbiji. Po bogatstvu i raznovrsnosti zbirki, najveći je prirodnjački muzej u jugoistočnoj Evropi.

Danas, 128 godina nakon osnivanja, Prirodnjački muzej još uvek je u privremenom smeštaju, bez stalne izložbene postavke koja bi na jednom mestu prezentovala veliku prirodnu i kulturnu baštinu Srbije, sakupljanu i čuvanu decenijama.

Trenutno se u Prirodnjačkom muzeju čuva 125 zbirki sa blizu dva miliona primeraka stena, minerala, fosila, biljaka, životinja i lovačkih trofeja, koje imaju neprocenjivu naučnu, muzeološku i kulturnu vrednost.

Tagovi

Pročitajte još: