HIT FOTKA IZ JEDNOG NOVOBEOGRADSKOG BLOKA IZAZVALA BURU NA DRUŠTVENIM MREŽAMA

Sve što narušava izgled zgrade, nije dozvoljeno, rekao je za 24sedam Stanimir Spasić iz Udruženja profesionalnih upravnika.

U većini beogradskih zgrada nekada su postojale vešernice – zajedničke prostorije u kojima su stanari mogli da unesu i osuše svoju garderobu. Međutim, danas je situacija sasvim drugačija, pa neretko komšije kače veš gde stignu.

Ali, tu se javlja problem, jer ne voli svaki komšija da udahne omekšivač po izlasku iz stana.

Sve što narušava izgled zgrade, nije dozvoljeno

Kako je za 24sedam objasnio Stanimir Spasić iz Udruženja profesionalnih upravnika, sušenje veša u hodnicima i ispred zgrada nije dozvoljeno.

– Sve što narušava izgled zgrade nije dozvoljeno, mada mnogi kače veš gde stignu. Ako nekome od stanara smeta veš koji je okačen na žici ispred zgrade između dva drveta, može da se obrati upravniku ili komunalnoj inspekciji. Inspekcija može da naloži upravniku da skloni tu žicu gde se kači veš, pošto je pitanje da li će oni da zateknu taj veš ili ne. Ako ga zateknu i utvrde čiji je veš, komunalna inspekcija, prema Zakonu o inspekcijskom nadzoru, nadziranom subjektu daje rok od 15 dana da reguliše i ukloni žicu – kaže Spasić.

Takođe, naš sagovornik ističe da hodnici ne služe za širenje veša.

Dodaje kako su ovakve situacije najčešće na poslednjim spratovima, jer stanari računaju da tu niko ne prolazi, sem ljudi sa tog sprata, i automatski prisvoje „više nego što bi trebalo“.

Štetno po zdravlje

Pojedina istraživanja pokazala su da sušenje odeće u zatvorenom prostoru podiže nivo vlage u vazduhu za do 30 odsto, čime se stvaraju idealni uslovi za razvoj gljivičnih spora, posebno Aspergillus fumigatus, koje se lako udišu i unose u organizam.

Zbog toga je sušenje veša u hodnicima ne samo pitanje kulture stanovanja u stambenim zgradama, već i pitanje zdravlja svih stanara, jer vlaga koja nastaje od sušenja veša u zatvorenim prostorima utiče na stvaranje plesni, memle i alergena štetnih po zdravlje svih stanara u zgradi.

Tagovi

Pročitajte još: