Istorijske lekcije u kulturi sećanja Novobeograđana

U kalendaru sećanja, mnogo je važnih datuma, koje sa puno poštovanja obeležavaju Novobeograđani uz podršku opštine, a u okviru projekta „Kultura sećanja”.

Od starijih generacija usvajaju se saveti i lekcije, kako se neguje tradicija i baštine vrednosti. Aktivnosti su različite, a kad se snage udruže onda se rezultati nižu. Mladi članovi, đaci Kreativne učionice „Borac” svoje ideje realizuju na likovnim i literarnim konkursima, a zatim učešćem na manifestacijama ta dela i pokazuju, sa profesorkom srpskog jezika Zoricom Cerović. U njenoj režiji kazuju poeziju i spremaju resitale među kojima rado izdvajaju „Otadžbina se piše velikim slovom”. I muzički blok rezervisan je za podmladak. Dečja družina, okupljena je u horu Hrama kulture „Stara Bežanija” pod upravom dirigentkinje Marije Galjević. „Horić” zna kako da oplemeni susrete. Tu je i prekaljeni izviđački odred „Panter”.

A, prema rečima Ranka R. Spalevića autora projekta „Kultura sećanja Novobeograđana” i Vladimira Ilića, koordinatora projekta, mladi su jedra njihovih smotri.

Na prošlonedeljnom programu „Da se ne zaboravi” u Parku prijateljstva, to se i pokazalo. Komemotarivni skup posvetili su završetku NATO agresije na našu zemlju 1999.godine. a među učesnicima bio je i Aleksandar Vulin, potpredsednik Vlade Republike Srbije.

Za organizaciju su bili zaduženi Fond dijaspora za Maticu – Beogradski forum za svet ravnopravnih, Klub generala i admirala Vojske Srbije, Udruženje „Stara Bežanija” , GO Pokret socijalista Beograda, Udruženje boraca NOR-a Novi Beograd.

U kulturi sećanja je i godišnji pomen na Spomen-groblju u Ulici Mustafe Golubića, gde takođe različite generacije, daju diprinos sećanju na nevine žrtave koje počivaju u Belanovića rupi. Tu je više od osam hiljada, uglavnom Srba, Jevreja i Roma ubijenih tokom Drugog svetskog rata, podsećaju organizatori Udruženje boraca NOR-a Novi Beograd i Udruženje građana „Stara Bežanija” sa predsednicom Volgom Ilić. A upravo pod krovom ovog udruženja u Vojvođanskoj ulici, priređuju se tribinski i drugi programi čija je osnova – kultura sećanja. Nedavno je pod ovom krovom prikazan film „Gernika 2” o bombardovanju Rafinerije nafte u Pančevu tokom NATO agresije. Scenarista i reditelj ovog ostvarenja u kome se ukazuje na psoledice koje je ovo bombarodvanje imalo po zdravlje ljudi i životne sredine, je Ognjen Petković, a producent dr med. Ljiljana Verner.

Posetioci su u galeriji „Milovan Vidak” mogli da vide i dokumentarnu izložbu „Sećanje na stradale kineske novinare”, autora Renka R. Spalevića, predsednika Udruženja boraca NOR-a Novog Beograd, koju on svake godine organizuje u spomen na dan kada je u NATO bombardovanju ambasade Narodne Republike Kine, poginulo troje kineskih državljana. Podršku ovom događaju, kao i svim aktivnostima u kulturi sećanja daje Bojan Bovan, predsednik Opštine Novi Beograd. Đaci i studenti, kako kaže Sonja Ilić, jedna od predstavnika mlađe generacije, koja uređuje kulturne programe u „Staroj Bežaniji” na ovim događajima uče se važne istorijske lekcije. Sudeći prema energiji koju imaju, mladi će dati novu snagu kulturi sećanja.

Tagovi

Pročitajte još: