Izložba Dunje Ćorlomanović u Blok galeriji

U novobeogradskoj Blok galeriji, Jurija Gagarina 221, PETAK, 18. FEBRUARA, s početkom u 19 časova, biće otvorena izložba pod nazivom „Gde prestajem ja, gde počinješ ti “ , autorke DUNJE ĆORLOMANOVIĆ.

Dunja Ćorlomanović je rođena 1995. godine u Beogradu. Osnovne i master studije slikarstva završila je 2018. i 2019. godine na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu u klasi profesora Dobrice Bisenića. Realizovala je jednu samostalnu i nekoliko desetina grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Autor je nekolicine murala i mozaika izvedenih u javnim prostorima. Trenutno je student doktorskih studija na Fakultetu likovnih umetnosti. Član je ULUS-a i ima status samostalnog umetnika.

U predgovoru kataloga, autorka navodi: Krilatica Gde prestajem ja, gde počinješ ti potiče od mišljenja da roditelj ideje koja je seme za nastanak dela nije umetnik, već umetnikov sagovornik ili aktivni objekat posmatranja. Umetnik je aktivno oko, a sagovornik aktivne usne, i njih dvoje u interakciji začinju misao koja je ključala pobuda za nastanak dela. Trenutak ideje predstavlja najradosniji trenutak stvaralačkog začeća. Ideja je sirova i vrela, ona obuzima um i telo i svojom pojavom uspostavlja prioritet nad svakodnevnicom.

Na moje stvaralačko razvijanje veoma je uticalo insistiranje profesora tokom školovonja da uvek sa sobom nosimo blok koji će biti svojevrstan vizuelni dnevnik i podsticati da i u najjednostavnijem trenutku uobičajenosti mislimo kao stvaraoci.

S druge strane, paralelna potreba za vizuelnim i verbalnim izrazom trenutno se smestila u specifičnom crtačko-jezičkom prostoru, koji ne pravi razdor između reči i vizuelne predstave, već ih sažima i objedinjuje. Reč se osamostaljuje i oživljava crtačkom logikom.

U mom likovnom radu začeće je uvek misao. Misao poseduje pokretačku snagu rođenja, udisanja, igre, oživljavanja. Prijatelji i duhovni sagovornici u velikoj meri utiču na kreativno razmišljanje. Muza koja je vodilja, koja upečatljivšću svoga bića osvetljava ideju ključni je graditelj rada. Umetnik je poput sunđera, upijač, onaj koji povišenom osetljivošću odabira potentnu misao. U pitanju Gde prestajem ja, gde počinješ ti? sažeta je suština prijatne nedoumice koliko je ono što stvaram zaista moje, a koliko pripada plemenitom, surovom i čulno bogatom svetu. Postoji li uopšte i gde se uspostavlja granica između tebe, mene i sveta? Jesmo li jednostavno učesnici u formiranju vibrantnog, nepremostivog i bezgraničnog energetskog talasa tvoritelja? Ima li potrebe za određivanjem razgraničenja među nama?

Nastojim da slikam pošteno. Slikam ono čemu svedočim i što doživljavam. Iako su misli začetnice izvučene iz subjektivnih, intimnih svetova nekolicine, one otvaraju polje saosećanja i poseduju karakter univerzalnih čovekovih senzacija.

Izložba će biti otvorena do 03. marta 2022. godine.

Tagovi

Pročitajte još:

Free Porn