Izložba Miljana Vukovića u Blok galeriji

U novobeogradskoj Blok galeriji, Jurija Gagarina 221, ČETVRTAK, 30. SEPTEMBRA, s početkom u 20 časova, biće otvorena izložba objekta, pod nazivom „2X2=“, autora MILjANA VUKOVIĆA.

Miljan Vuković ( Mostar, 1977) živi i radi u Bosni i Hercegovini.
Magistrirao je i diplomirao na Akademiji likovnih umjetnosti, Trebinje.
Direktor Kulturnog centra u Trebinju. Izlagao je u mnogim galerijama u zemlji i inostranstvu.

U predgovoru kataloga autor Miljan Vuković piše:

„A dva puta dva četiri ipak je nesnosna stvar. To je, po mom mišljenju, prosto bezočna drskost. Dva puta dva četiri ponaša se kao mangup, isprečilo vam se na putu podbočenih ruku, i pljuje na sve. Slažem se — dva puta dva četiri izvanredna je stvar; ali kad već sve hvalimo, onda je i dva puta dva pet ponekad isto tako divna stvar. „F.M. Dostojevski, Zapisi iz podzemlja

2×2=4.Ova jednostavna jednačina pojašnjava svu racionalnost, naučne i matematičke činjenice za savremenog čoveka. U svojoj je jednostavnosti i istinitosti neosporna i ne ostavlja prostora za neslaganje ili bilo kakav protest. Savremeni čovek misli da se celi svet i čitav ljudski život mogu shvatiti u skladu s razumom i logikom, ilustrovanim kroz primer dva puta-dva-jednako-četiri. Međutim, ja se čvrsto ne slažem sa takvom postavkom stvari. Da život nije ništa drugo do niz forlumla, jednačina i logičkih zakona koji su smišljeni ili ih treba smisliti, čovečanstvo ne bi imalo slobodne volje; život bi jednostavno bio diktiran razumom i logikom, a čovek ne bi bio ništa drugo do «skup organa» u kome deluju prirodne sile.

Radom 2×2=pravim zapise koji na nivou svakodnevnice ulaze u sukobe sa matematičkim fomulama, pravilima, radnjama… Kroz zapise naglašavam važnost čovekove neracionalnosti i njegove sposobnosti da se ponaša nelogično. Jednačina dva puta-dva jednako-četiri simbolizuje opresivni razlog i logiku protiv koje se borim. Ističućići važnosti slobodne volje, insistiram na tome da je dva puta-dva-jednako-četiri bliže smrti nego žiovotu, i tvrdim da sloboda čovečanstva leži u njegovoj sposobnosti da nelogično veruje.

Miljan Vuković

Izložba će biti otvorena do 12. oktobra 2021. godine.

Tagovi

Pročitajte još:

Free Porn