„Kako smo zavoleli basket?“: Dokumentarni film o košarkaškoj legendi sa Novog Beograda

Dokumentarni film „Kako smo zavoleli basket?“ je priča o jednoj od najvećih legendi naše košarke, Aleksandaru Đorđeviću, koji je odrastao i kao klinac napravio prve košarkaške korake upravo na kultnom košarkaškom igralištu Ranč.

Baš tu je mladi Sale maštao o košu koji postiže u poslednjoj sekundi i na taj način svoj tim dovodi do pobede i titule.

Da bismo ispričali priču o Ranču moramo ispričati priču o našoj košarci. Zašto, kako i gde smo je zavoleli? Ko je glavni krivac što nam je košarka ušla u DNK? To je priča o basket terenima širom naše zemlje. Ima ih svaki grad i svako naselje. Kako u Beogradu, tako i u Čačku, Novom Sadu, Kraljevu, Nišu, Somboru…

Dokumentarni film “Kako smo zavoleli bakset?” zato predstavlja omnibus od četiri priče koje su međusobno isprepletane, a kao centralnu nit imaju košarku, preciznije basket i basket terene, na Novom Beogradu, na Adi Ciganliji, u Čačku i na Vračaru…

Taj duh i odnos prema igri godinama se prenosio i na našu reprezentaciju. Tako smo sa basket terena imali priliku da vidimo Kiću i Moku koji odigraju „odbojku“ u finalu Evropskog prvenstva. A i sam Kića ima čuvenu izjavu: „Lakše mi je da osvojim Svetsko prvenstvo nego da pobedim basket na Želovom igralištu u Čačku“. Posle njih imali smo još masjtora „organizovane improvizacije“ poput Saleta, Divca, Bodiroge, preko Teodosića, pa sve do Nikole Jokića koji je najbolji reprezent tog stila igre. Ili je to ipak stil i način života?

Kroz dokumentarni film “Kako smo zavoleli basket?” pratimo osvedočenog uličnog repera, čije rime u sebi sadrže isti mentalitetski pristup kao i Jokićevi no “look-passovi”, Mokina odbojka ili bezobrazluke jednog Saleta Đorđevića i Saše Danilovića – iako stihovi obiluju humorom, poruka pesme je ozbiljna.

Nikola Jelić poznatiji kao Mikri Maus osim što je poznat širom regiona kao član grupe Prti BeeGee, podjednako je poznat pravim besketašima po svojim skilovima pod obručima. Mikri nas fizički vodi po basket terenima, ulazi u priču sa lokalcima, ali i u igru protiv njih. Sa njima se šali i rečima i fintama i zajedno se prisećaju legendarnih trenutaka domaće škole košarke, ali i legendarnih trenutaka sa basketa iz kraja – jer to su ujedno razlozi zašto i kako smo zavoleli basket.

Dokumentarni film „Kako smo zavoleli basket?“ će biti emitovan 25. avgusta na RTS 1 u 18:05

Tagovi

Pročitajte još: