Kula „Geneks“ proglašena za spomenik kulture

Vlada Srbije je donela odluku o utvrđivanju Stambeno-poslovnog kompleksa „Geneks“ za spomenik kulture, objavilo je Ministarstvo kulture na svom Instagram nalogu.

Kako se navodi u objavi Ministarstva kulture i informisanja, „Geneks“ je sagrađen u periodu od 1970-1980. godine u Bloku 33 u Novom Beogradu. Ovaj kompleks projektovao je arhitekta Mihailo Mitrović, jedan od najproduktivnijih autora na domaćoj graditeljskoj sceni.

Monumnetalna građevina podignuta je kao urbani „svetionik“ i najupadljiviji motiv Novog Beograda, ali i vizuelni reper čitavog grada, a poznata je i pod imenom „Zapadna kapija“.

U vreme građenja, „Geneks“ je predstavljao najvišu zgradu na Balkanu, a slikar Lazar Vujaklija uradio je murale na fasadi prizemlja 1979. godine. Time je uneo novinu u estetičnost betoskih formi, do tada uglavnom katakteristike istorijskih stilova i epoha.

„Geneks“ predstavlja materijalni dokument perioda naglašene želje beogradskog urbanizma za formiranjem upadljivih gradskih simbola i veličanstven poduhvat prepoznat i van granica tadašnje Jugoslavije.

Izvor: Blic

Tagovi

Pročitajte još:

antalya bayan escort
Free Porn
Free Porn