Kultura sećanja Novobeograđana: Pomen žrtvama Holokausta na Bežanijskoj kosi, 22. aprila u 12 časova

Pod pokroviteljstvom Gradske opštine Novi Beograd, Udruženje boraca Narodno-oslobodilačkog rata (NOR) i Udruženje građana „Stara Bežanija“, u ponedeljak 22. aprila, organizuju Dan sećanja na žrtve Holokausta, genocida i drugih žrtava fašizma u Drugom svetskom ratu.

Komemorativni skup biće održanan u 12 časova, na Spomen groblju na Bežanijskoj kosi, Mustafe Golubića 7.

Dan sećanja, 22 april, posvećen je sećanju na proboj zarobljenika zatočenih u Donjoj Gradini, u jednom od logora smrti u sistemu logora Jasenovac, u tadašnjoj Nezavisnoj državi Hrvatskoj.

Komemoracija na Staroj Bežaniji, deo je programa „Aprilski dani“, koji je posvećen sećanjua na žrtve u Drugom svetskom ratu i deo je projekta „Kultura sećanja Novobeograđana“, koju je podržao Sekretarijat za socijalnu zaštitu Grada Beograda.

Na stratištu Belanovića rupa, na Bežanijskoj kosi, pokopano je više od 8.000 žrtava ustaškog terora koji su na to mesto dovoženi iz logora u tadašnjoj Hrvatskoj.
Program na Starom Bežanijskom groblju počeće počasnom stražom Odreda izviđača „Panter“.

Moleban stradalima održaće jerej Andrija Vukčević iz Hrama Svetog Georija na Bežaniji.

Posle polaganja venaca na spomen obeležje, recital „Glasovi mrtvih nisu mrtvi glasovi“, održaće članovi Kreativne učionice „Borac“.

Besedu će održati predsednik Gradske opštine Novi Beograd Bojan Bovan, a stihove „Ljubavi, ime ti je Srbija“ govoriće pesnik Goran Lazović.

Prisutnima će se obratiti i predstavnici patriotskih udruženja iz projekta „Kultura sećanja Novobeograđana“.

U sklopu ove manifestacije u Hramu kulture „Bežanija“ u Vojvođanskoj 68, u 14 časova, biće otvorena izložba autora Gorane Lemajić „Ustaški zločini u Sremu 1942. godine – Akcija Viktora Tomića“, koju će otvoriti Dejan Umetić, direktor Arhiva Srema iz Sremske Mitrovice.

Izložba će moći da se pogleda do 26.aprila 2024.

Tagovi

Pročitajte još:

antalya bayan escort
Free Porn
Free Porn