Održana predstava „Tajna bakine škrinje“ na Novom Beogradu

Novobeogradski osnovci su u sali Mesne zajednice „Sava“, u bloku 45, uživali u predstavi „Tajna bakine škrinje“ , predmetima i instrumentima koje je većina mališana prvi put čula i videla.Kaval, frula i gajde, uz pozorišnu predstavu, bili su sastavni deo besplatnog programa koji su za decu do četvrtog razreda osnovnih škola organizovali Opština Novi Beograd i Novobeogradska kulturna mreža, u saradnji sa Dečijim kulturnim centrom Beograd (DKCB).Predstava DKCB „Tajna bakine škrinje“ za koju je adaptaciju scenarija i režiju uradila Snežana Bećarević Popović, prikazuje kulturu i običaje karakteristične za Srbiju na prelazu iz 19. u 20. vek.U susretu sa likovima koji simbolišu prošlost, baka Mara i deda Sima, koje igraju glumci Snežana Bećarević i Gojko Beletić i njihovi unuci Mirko i Mirka u izvođenju Lazara Dubovaca i Ivane Dubovac, iz sanduka, odnosno škinje na tavanu, otkivali su deci jedan po jedan zaboravljeni predmet.

U škrinji su se između ostalog našli ibrik, petrolej lampa, guščije pero, mastionica sa upijačem, avan. Pronalazak starih predmeta, bio je povod da se sa unucima i publikom podle porodične uspomene, kultura i navike srpskih građanskih porodica iz tog doba.

Unuci Mirko i Mirka i deca u publici, uz smeh su otkrivali kako se gosti pozivaju na slavu, na čemu se nekad spavalo, kakav je bio stil odevanja, čuli su za mnoštvo starih zanata, poput abadžije, kujundžije ili terzije, ali i to kako je deka zaprosio baku, odnosno kakav je u to vreme bio običaj prilikom sklapanja braka.Sala sa 160 mesta bila je popunjena do poslednjeg mesta, a zvuk čobanskih instrumenata, povod za aktivno učešće dece u edukativoj muzičkoj radionici dr Miloša Nikolića.

 

 

Tagovi

Pročitajte još:

antalya bayan escort
Free Porn
Free Porn