Ovaj deo Novog Beograda uskoro postaje zaštićena kulturno-istorijska celina

Uskoro će još pet kulturno-istorijskih celina Begrada dobiti status zaštićenog kulturnog dobra, najavio je gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić.

On je naveo da je u periodu od 2017. do 2021. godine utvrđeno deset prostorno kulturno-istorijskih celina.
– Prostorne celine koje su u postupcima utvrđivanja za kulturno dobro su Krunska ulica na Vračaru (čeka se odluka Vlade Republike Srbije), Stara Palilula, blokovi 1 i 2 na Novom Beogradu, Kotež, Neimar na Vračaru i Savamala na Savskom vencu. Zadovoljan sam zbog toga što ovaj posao napreduje i što će Beograd zaštiti ove značajne i vredne kulturno-istorijske celine. Ovo znači da će investitori koji žele da grade ili da rekonstruišu objekte u ovim celinama, morati to da rade pod uslovima koje izdaje Zavod za zaštitu spomenika kulture Grada Beograda. Tako ćemo kulturno-istorijske celine inkorporirati u razvoj grada koji nikako ne sme da dovede do nestanka kulturnih dobara – rekao je gradonačelnik.
On je danas obišao posetio je Zavod za zaštitu spomenika kulture Grada Beograda gde je sa direktorkom Zavoda Oliverom Vučković razgovarao o značaju aktivnosti ove gradske institucije za očuvanje kulturno-istorijskih znamenitosti prestonice, preneo je Beoinfo.

Izvor: eKapija

Tagovi

Pročitajte još: