TRAŽILI IM KIRIJU POSLE ČAK POLA VEKA: Stanari zgrade u novobeogradskom Bloku 62 biblioteci otkazali besplatno korišćenje lokala

PEDESET godina posle osnivanja, ogranak biblioteke grada Beograda „Pero Slijepčević“ u Bloku 62 na Novom Beogradu 31. decembra 2022. morao je da zatvori prostorije u prizemlju zgrade!

Naime, stambena zajednica je posle pola veka ovoj ustanovi tražila da zakup prostora plati sedam evra po kvadratu, što biblioteka nije u mogućnosti da izdvoji. Biblioteka ne radi, a u saradnji sa Sekretarijatom za kulturu traži se novo mesto za knjige koje odavde još nisu iseljene.

Reporteri „Novosti“ juče su zatekli zatvorena vrata u Ulici Jurija Gagarina 96, preko puta Osnovne škole „Kneginja Milica“ i obaveštenje da se pozajmljenje publikacije mogu vratiti u ogranak „Sava“ u istoj ulici, broj 221. Fond biblioteke „Pero Slijepčević“ čine 9.604 knjige, a neke od njih su već spakovane u kutije koje smo videli kroz staklo.

– Prostor od 69 kvadrata koristimo od 1970. godine besplatno – kažu za naš list u Biblioteci grada Beograda.

– Godine 1998. zaključili smo Ugovor o zakupu sa stambenom zajednicom. Od tada pa sve do 2021. oni nisu tražili nadoknadu za korišćenje prostora, niti je bilo reči o otkazu ugovora. Sredinom 2021. obratio nam se upravnik stambene zajednice sa predlogom stanara da zaključimo Ugovor o zakupu po ceni od sedam evra po metru kvadratnom.

Održali smo dva sastanka pokušavajući da ukažemo da cena nije prihvatljiva.

Biblioteka je predložila da se cena formira u skladu sa onom po kojoj Grad naplaćuje zakup za tu gradsku zonu, ali stanari nisu prihvatili predlog. U Biblioteci takođe tvrde da im nije dostavljen dokument kojim se potvrđuje vlasništvo nad prostorijom u prizemlju objekta.

– Tako su nas 2. decembra 2022. godine mejlom obavestili da se u roku od pet dana izjasnimo o ponuđenoj visini zakupnine i da zaključimo ugovor o zakupu ili će pokrenuti sudski postupak – kažu.

– Prostor je u veoma lošem stanju i po svojoj površini znatno je ispod standarda za obavljanje bibliotečke delatnosti. Potrebno je uložiti ogromna sredstva za adaptaciju. U saradnji sa Sekretarijatom za kulturu već smo započeli proceduru pronalaženja novog lokala koja iziskuje određeno vreme.

Povodom situacije sa prostorom u Ulici Jurija Gagarina 96 oglasilo se i Srpsko književno društvo, koje je uputilo apel nadležnima da učine sve da biblioteka „Pero Slijepčević“ ostane na istoj adresi.

– Ovo je jedina biblioteka za sve novobeogradske blokove sa desne strane Ulice Jurija Gagarina i broji 1.600 članova – kažu oni.

– Nalazi se na idealnom mestu za takvu ustanovu, budući da je udaljena od prometnih ulica. U nju dolaze i stariji ljudi, i invalidi koji imaju adekvatan pristup njenom ulazu.

U njenoj neposrednoj blizini je i Osnovna škola „Kneginja Milica“ koja je stara koliko i Biblioteka, tako da je među članovima oduvek bio veliki broj školaraca. Smatramo da opšti interesi kulture moraju biti iznad interesa pojedinaca.

LOŠI USLOVI

KAKO su istakli u Biblioteci grada Beograda, u ovom prostoru često dolazi do slivanja vode sa plafona, što je izazvano kvarovima u stanovima iznad. Vlasnici stanova ne odazivaju se da saniraju štetu. Kako je u navedenom ogranku smešteno i dečje odeljenje, kažu, izgled i stanje prostora nije adekvatno za održavanje dečjih programa i drugih aktivnosti.

 

Tagovi

Pročitajte još:

Free Porn