U NOVEMBRU PRVI KONGRES U NOVOBEOGRADSKOM SAVA CENTRU

„Plava dvorana”, što je petina ukupne površine kongresnog centra biće sređena u prvom kvartalu sledeće godine –to se odnosi samo na scenske funkcionalnosti u sali i audio-vizuelnu opremu.

Renoviranje Sava centra najvažniji je „Deltin” projekat u ovoj godini, rekla je na godišnjoj konferenciji kompanije Angelina Nekić, generalna direktorka „Delta ril estejta”, a preneo Tanjug. Najznačajniji deo Sava centra, njegova koncertna „Plava (Velika) dvorana”, neće biti u funkciji kada i 80 odsto kompleksa u novobeogradskom Bloku 19, a to je novembar ove godine. Tada se očekuje održavanje prvog kongresa u rekonstruisanom objektu, spomeniku kulture, čija je obnova počela decembra 2021. godine i trebalo je da bude okončana za dve godine. „Plava dvorana”, što je petina ukupne površine kongresnog centra, kako napominju u „Delti”, biće sređena u prvom kvartalu sledeće godine.

– Prelazak u narednu godinu ne odnosi se na građevinske radove, već samo na scenske funkcionalnosti u sali i audio-vizuelnu opremu – navodi „Delta ril estejt” u pisanim odgovorima našem listu.

Javnost je početkom ove godine prvi put saznala da Velika dvorana kongresnog i kulturnog centra koji je „Delta” od grada kupila novembra 2020. za 17,5 miliona evra neće biti otvorena kada i najveći deo tog kompleksa od oko 100.000 kvadratnih metara. Jer, otkako je „Delta” iz trećeg pokušaja postala vlasnik zdanja koje je projektovao arhitekta Stojan Maksimović najpre je najavljivala da će zahtevnu rekonstrukciju okončati za 18 meseci, a potom je taj rok bio dve godine i to za ceo kompleks. Na naše pitanje zašto je rok obnove Sava centra uključujući i obnovu „Plave dvorane” pomeren, „Delta ril estejt” je odgovorila:

– Plava sala spada u deo Sava centra za koji smo u obavezi da očuvamo originalni izgled, što obnovu i osavremenjivanje sale čini daleko složenijim nego što je rekonstrukcija ostalih delova objekta. Tome treba dodati da u rekonstrukciji, zadržavajući sve na šta smo obavezni, planiramo da ispravimo neke izvorne mane ovog prostora, kao što su loša akustika, ograničenja scenske tehnike i limiti u upotrebi sale za različite potrebe, što naši budući klijenti žele. S obzirom na to da ovu salu želimo da osavremenimo najmodernijom audio-vizuelnom opremom, bilo je potrebno mnogo više vremena za angažovanje stručnih saradnika, za projektovanje, a posebno za isporuku opreme, jer kao što je poznato zbog globalne situacije svi lanci snabdevanja su otežani ili usporeni.

Osim što je rekonstrukcija puna izazova, jedan od njih je, navode u „Delta ril estejtu”, „potpuna neusklađenost projektne dokumentacije i stanja koje srećemo na terenu, nailazimo na situacije kojih nema u planovima ili ih nema na način kakav zatiču naši izvođači radova”, ona će na kraju biti vredna 110 miliona evra, rečeno je prošle nedelje, što je gotovo dvostruko više od prvobitnih „Deltinih” procena od oko 60 miliona evra. Grad ju je obavezao da u renoviranje kompleksa uloži najmanje 50 miliona evra, a prošlog leta u jeku sređivanja kompleksa podignutog pre četiri i po decenije, u kompaniji Miroslava Miškovića za naš list su kazali da je izvesno da će celokupna investicija iznositi više od 90 miliona evra uključujući i 17,5 miliona evra koliko je „Delta” dala za kupovinu objekta.

Njegova namena i autentična spoljašnjost neće se menjati.

Sava centar, koji je godinama pre prelaska u ruke privatnika vapio za temeljnom obnovom, biće kongresno čvorište Balkana koje će moći da na jednom mestu ugosti 5.000 do 7.000 ljudi. Osim direktne veze sa „Deltinim” hotelom „Kraun plaza”, ponudiće i druge sadržaje poput restorana, prodavnica, zabave, izložbenog prostora, kancelarija, odnosno biće podeljen na kongresno-kulturnu i poslovno-komercijalnu zonu.

Tagovi

Pročitajte još:

Free Porn
Free Porn