Blokovska gradnja odoleva novim trendovima: Stan od 18 m2 košta 100.000 evra, dva bloka najtraženija

Situacija ne jenjava, budući da se nekretnine, posebno u tom delu prestonice, i dalje izuzetno traže

Iako novogradnja divlja širom naše prestonice, blokovi na Novom Beogradu uvek će biti na ceni. Štaviše, odolevaju uprkos aktuelnim trendovima, poput izgradnje manjih kompleksa, kakvih je sve više u Beogradu.

Građani cene nameru investitora da im obezbede uređene stambene celine, koje imaju nove zgrade, funkcionalne stanove, parkove, radnje i kafiće unutar kompleksa, i po mogućstvu škole, obdaništa, salone, ordinacije.

Ipak, ne treba zaboraviti da je potražnja za stanovima u Beogradu ogromna, te oni koji su tražili nekretninu na Novom Beogradu, a ne uspevaju da je nađu – ili bar po pristupačnoj ceni – sada biraju i Ledine, Batajnicu.

Sve u svemu, najviše naseljeni blokovi na Novom Beogradu su 45 i 70, a jedna sugrađanka nam je potvrdila da je stan u bloku 45, na osmom spratu, od nekih 50-ak kvadrata – prodala za jedno prepodne. Kako kaže, usijao im se telefon tokom dva sata otkako su postavili oglas za prodaju stana pre nekoliko godina.

Situacija ne jenjava, budući da se nekretnine, posebno u tom delu prestonice, i dalje izuzetno traže. Takođe, mnogi radije biraju starogradnju koju bi želeli da renoviraju po svom ukusu.

Još jedna čitateljka nam je rekla kako je pre nekoliko godina stan u Gandijevoj ulici prodala rekordno brzo, iako ta ulica nije najbolje povezana s prevozom. Ipak, stan je omanji (50 m2), s velikom terasom, na 1. spratu – što se posebno ceni. Blizina Keja je mnogima presudna, kao i mogućnost lakšeg parkiranja.

Kvadrat 5.500 evra?

Ponegde u Bloku 45 može se naći stan čiji kvadrat košta 1.600 evra, ali se cene uglavnom kreću na nivou od 1.700/1.800 evra. Doduše, cifra ide i preko 2.000 evra, kao što je slučaj sa trenutno oglašenim stanom u Ulici Dr. Ivana Ribara. Nekretnina od 50 m2, koja se nalazi na poslednjem spratu, prodaje se za oko 121.000 evra.

Kada je prodaja „hitna“, što je uglavnom naznačeno u oglasu, cena iznosi oko 1.300 evra. Ipak, posebno iznenađenje je nekretnina locirana u Jurija Gagarina, kod TC Enjub. U oglasu se navodi da je reč o “ luksuznom stanu na dva nivoa“.

Prvi nivo ima 18 kvadrata i samo on je uknjižen, a drugi nivo se prostire na 36 kvadrata, i tu se nalaze dnevna/spavaća soba. Prema cenama iz oglasa, kvadrat za ovaj stan košta 5.556 evra, odnosno ukupno – 100.000 evra.

Kako se snaći među blokovima?

Novi Beograd nije podizan po uzoru na neko evropsko naselje, te ne čudi što je stil gradnje menjan više puta. Ali, blokovi definitivno ostaju simbol ovog dela prestonice, koji je vremenom postao grad za sebe. Večita misterija ostaju brojevi blokova, imaju li reda, kako se nižu?

Istina je da se između 41. i 45. bloka nalaze blokovi 70 i 71, a da se blok 50 nalazi tik uz „šesticu“. Kako je to moguće? Naime, regulacioni plan Novog Beograda nastao je radnih 1960-ih godina prošlog veka, a kako je istakao koautor plana – brojevi su označeni tako da ih bolje razumeju urbanisti i terenci.

Razlog za „preskakanje“ je konstantno širenje Novog Beograda, te su brojevi usput dodavani, kako je koji falio. Najpre se postavljala granica, a onda se utvrđivao broj. Štaviše, i neke fabrike su neretko tražile proširivanje teritorije, pa je naknadno dodavanje brojeva bilo neminovno.

Izvor: Telegraf

Tagovi

Pročitajte još:

Free Porn