Ko može da kupi Radovu „Belu lepoticu“ na Novom Beogradu?

Novo javno nadmetanje za imovinu rekordera u dužini stečaja – Građevinskog preduzeća Rad – zakazano je za 25. i 26. decembar, a potencijalnim kupcima prvo će biti ponuđena „Bela lepotica“ na Novom Beogradu po početnoj ceni od 954,3 miliona dinara, da bi već sledećeg dana zainteresovani mogli da se nadmeću za nedovršenu zgradu u Ustaničkoj po početnoj ceni od 50,55 miliona dinara.

Uprkos svom nadimku, „Bela lepotica“ je praktično napuštena zgrada koja nikada nije postala sedište nekadašnjeg jugoslovenskog giganta nad kojim je stečaj otvoren još 2001. godine.

Potencijalni kupci nadmetaće se za nešto više od 27.000 kvadrata u zgradi koju je Rad počeo da gradi 1989. godine, kao i sedam lokala i dvadesetak stanova koji pripadaju preduzeću koje je u stečaju skoro 23 godine, a koji se nalaze u Beogradu, Boru, Pančevu i Skoplju.

Generalni direktor kompanije za nekretnine Adventis Real Estate Ervin Pašanović izjavio je za Biznis.rs da je u zgrade poput hotela Slavija ili Radove „lepotice“ potrebno uložiti desetine miliona evra kako bi ponovo imale svrhu.

„To je čest slučaj sa objektima koji su pripadali bivšim socijalističkim gigantima, a koji se nalaze na dobrim lokacijama. Zgrada građevinskog preduzeća Rad na Novom Beogradu nalazi se u blizini hotela Hyatt i Crowne Plaza, kao i Sava Centra. Potrebna su velika ulaganja u prostore koji su dugo zvrjali prazni ili su devastirani, ali se na kraju dobijaju objekti koji donose ne samo zaradu, već i novi kvalitet života i poslovanja“, zaključio je Pašanović u izjavi koju nam je dao uoči najavljenog nadmetanja za hotel Slavija.

Na javnom nadmetanju za Radovu poslovnu zgradu na Novom Beogradu mogu da učestvuju oni koji otkupe dokumentaciju vrednu milion dinara i uplate 545,3 miliona dinara na ime depozita. Rok za uplatu depozita ističe 20. decembra.

U slučaju da na javnom nadmetanju, koje je zakazano za 25. decembar, pobedi kupac koji je depozit obezbedio bankarskom garancijom, mora uplatiti iznos depozita na račun stečajnog dužnika u roku od dva radna dana od dana javnog nadmetanja, a pre potpisivanja kupoprodajnog ugovora, nakon čega će mu biti vraćena garancija.

Kupoprodajni ugovor se potpisuje u roku od tri radna dana od dana održavanja javnog nadmetanja, pod uslovom da je depozit koji je obezbeđen bankarskom garancijom uplaćen na račun stečajnog dužnika.

„Proglašeni kupac je dužan da uplati preostali iznos kupoprodajne cene u roku od 15 dana od dana potpisivanja kupoprodajnog ugovora. Ako ne zaključi kupoprodajni ugovor ili ne uplati kupoprodajnu cenu u propisanim rokovima i po propisanoj proceduri, gubi pravo na povraćaj depozita, a za kupca se proglašava drugi najbolji ponuđač, koji ima ista prava i obaveze kao proglašeni kupac“ stoji u pravilima javnog nadmetanja Agencije za licenciranje stečajnih upravnika.

Već sledećeg dana, 26. decembra, oni koji žele da kupe još jedan deo imovine Rada mogu da se nadmeću za oko 300 kvadrata poslovnog prostora u nedovršenoj zgradi u Ustaničkoj 170, kao i ukupno 20 garažnih i parking mesta na otvorenom.

Tagovi

Pročitajte još:

Free Porn