NA NOVOM BEOGRADU KREĆE IZGRADNJA NOVE ZGRADE GAK NARODNI FRONT

Danas su uručene donacije neophodne medicinske opreme beogradskim porodilištima koja je kupljena novcem od plaćenog parkiranja na 24 bebi parking mesta. Tom prilikom ministarka zdravlja Danica Grujičić je rekla da „država radi na tome da na Bežanijskoj kosi sledeće godine krene izgradnja nove zgrade bolnice GAK Narodni front.

GAK Narodni front je bolnica u kojoj se samo prošle godine porodilo 7.600. žena.

Prioritet – uređenje porodilišta

Ministarka je istakla da je sređivanje porodilišta u Srbiji jedan od glavnih prioriteta Ministarstva zdravlja.

– Sređivanje porodilišta je jedan od glavnih prioriteta Ministarstva zdravlja. Ima porodilišta koja su zaista u sjajnom stanju, poput Kragujevca, a neka zahtevaju uređenje – Klinika za ginekologiju i akušerstvo u Nišu. Zamolila bih direktore zdravstevnih ustanova kod kojih porodilišta nisu sređena da se jave, kako bismo napravili prioritete i redosled kojim ćemo ih sređivati. To je važno da naše mlade mame ne ponesu ružne utiske sa jednog svečanog, a demografski važnog čina za čitavu našu naciju. Sa druge strane potrebno je da im omogućimo, da ako ne mogu da ne moraju da trpe bolove. Ukoliko shvate da je porođaj nešto što je fizilogija, a da su naše babice i lekari tu za njih, mislim da će se lakše opredeliti i za drugu, pa i treću trudnoću. – poručila je Grujičić.

Ministarka je ovom prilikom uputila i poziv svim mladim kolegama da se opredele za specijalizaciju anesteziologije, kako bi sve mlade žene mogle da se porode bez bola, u epiduralu, a da samim tim da i anesteziologa ima što više.

Drugi prioritet – mentalno zdravlje

Drugi prioritet Ministarstva zdravlja svakako je i mentalno zdravlje. Odgovarajući na pitanja novinara, ministarka je navela da je palijativna nega nešto što nedostaje Srbiji i da je plan da do kraja meseca zatvore kovid bolnice, a da će se nakon toga videti da li taj deo može odmah da se koristi.

– Mentalno zdravlje je velika tema u svim zemljama posle kovida. Izolacija je učinila svoje i dokazala da smo mi socijalna bića kojima treba kontakt sa drugim čovekom. Plan je da se do kraja meseca zatvore kovid bolnice, a da će se nakon toga videti da li taj deo može da se odmah iskoristi – poručila je Grujičić.

– Naš prioritet je i primarna zdravstvena zaštita, a tu ginekologija ima svoje veliko mesto. Kada je reč o malim sredinama, tamo su se lekari dokazali kao dobri, čak i kad imaju veliki broj pregleda. Tako u Kragujevcu imamo procenat vakcinacije dece sa MMR vakcinom preko 98 posto. Veruje se doktoru, što je jako bitno. Naša želja je da tako bude od Subotice do Prizrena, svuda gde je Ministarstvo zdravlja odgovorno za zdravstvenu zaštitu. – navela je Grujičić.

Tagovi

Pročitajte još: