Nazire se početak probijanja podvožnjaka koji bi povezao dva novobeogradska bulevara

Godinama se čeka podvožnjak ispod brze pruge Beograd – Novi Sad, a čijim probijanjem bi konačno bili povezani novobeogradski bulevari Umetnosti i Crvene armije.

Njegova skora izgradnja očekivala se još pre nekoliko godina, ali je u međuvremenu sporazumno prvobitni tender raskinut, a onda je završena i brza pruga.

Da se konačno može dogoditi dolazak majstora na ovu lokaciju, može se naslutiti na osnovu najave gradonačelnika Beograda Aleksandra Šapića, koji je ukazao da u gradu uskoro očekuju završetak tendera za izgradnju saobraćajne veze ispod Bulevara umetnosti, navodi eKapija.

„Očekujemo da tokom jeseni počnu radovi koji će se završiti 2024. godine. Onda ćemo dobiti veliko rasterećenje dve najopterećenije ulice, Jurija Gagarina i Omladinskih brigada“, ocenio je Šapić.

Na tenderu od pre pet godina izabran je konzorcijum koji je predvodila Energoprojekt niskogradnja, a zadatak je bio da se izradi tehnička dokumentacija i da se potom izvedu radovi, odnosno da se probije sam podvožnjak. U međuvremenu je rok iz opravdanih razloga i produžen, ali na kraju od ovog posla nije bilo ništa.

U toku 2021. godine, direkcija za građevinsko zemljište obavestila je da probijanje podvožnjaka i spajanje dva bulevara nije moguće izvesti, a da se ne ugrozi dinamika puštanja u saobraćaj nove železničke pruge, za čiju realizaciju je bila zadužena Infrastruktura železnice Srbije.

Kao razlog je tada navedeno da probijanje nadvožnjaka nije moguće završiti pre kompletiranja koloseka železničke pruge i da su zato nastupile okolnosti usled kojih se više ne može ostvariti svrha zaključenog ugovora.

Još tada nije bilo jasno kako se kao prepreka za probijanje podvožnjaka pojavila rekonstrukcija i modernizacija pruge Beograd – Novi Sad, ako se zna da je ta tema uveliko bila aktuelna u vreme raspisivanja tendera za probijanje saobraćajne veze između Bulevara umetnosti i Bulevara Crvene armije.

Tagovi

Pročitajte još: