Šta treba da se desi da bi pale cene stanova na Novom Beogradu?

Kvadrat stana na Novom Beogradu u proseku košta 2.500 evra

Rusko-ukrajinska kriza utiče na sve privredne grane, a hoće li cene nekretnina u Srbiji i Evropi nastaviti da rastu, zavisiće od brzine rešavanja situacije u Ukrajini. Proizvođači građevinskih proizvoda od pečene gline traže pomoć države kako se ne bi ugrozila domaća proizvodnja koja ne zavisi od uvoza. Ujedno, to bi sprečilo skok cena stanova. Kako RTS saznaje, resorno ministarstvo je spremno da pomogne i radi na predlogu mera za kontrolu izvoza keramičke gline.

Ukrajina je bila veliki izvoznik keramičke gline. Dok traje rat u toj zemlji, trgovci pokušavaju da pronađu nova tržišta i ne pitaju za cenu. Stigli su i u Srbiju. Zato iz četiri fabrike apeluju da se zaustavi nekontrolosani izvoz gline.

„Predstavnici velikih proizvođača pokušavaju da ugovore količine za svoje proizvodnje u Španiji, Italiji i Poljskoj. Glina nije obnovljiv izvor, to jednom što se uzme, više se ne može nadoknaditi, ne smemo dozvoliti u ovom trenutku, kada svi poslujemo u vanrednim uslovima, prepustimo stihiji izvoza strateški važnih sirovina“, ističe savetnica direktora Centra za materijale IMS Slavica Živković.

U situaciji kada poskupljuje građevinski materijal, izvođači bi mogli nesmetano da nastave da rade ako bi se investitori odrekli dela prihoda, koji su ionako veliki, pogotovo u stanogradnji, kažu agenti za nekretnine.

Primera radi, kvadrat stana na Novom Beogradu u proseku košta 2.500 evra, što je gotovo dvostruko više od cene izgradnje.

„S obzirom na to da rat u Ukrajini bukti i da se to oslikava na sve aspekte života, očekivanja da će cene stanova porasti mislim da nemaju prevelikog uporišta u realnosti jer su već dostigle svoj maksimum“, smatra Aleksandar Jugović iz Agencije za nekretnine „Euronet“.

U Hrvatskoj stanove kupuju stranci 

U Hrvatskoj je gotovo svaki treći kupac nekretnine stranac, a najviše ih je iz Nemačke, Slovenije, Austrije i Češke. U slavonskim mestima cena kvadrata je oko hiljadu evra, a u Dubrovniku i Opatiji idu i do 5.000. U Zagrebu je cena oko 2.200 evra po kvadratu.

„Videlo se u trenutku kada je eskalirala situacija u Ukrajini da je privremeno pao interes kupaca i da je bio nekoliko dana zastoj, ali nakon toga se situacija vratila u normalu“, navodi Bora Vujović iz Udruženja poslovanja nekretnina u Hrvatskoj – Opereta.

I u Grčkoj je veliko interesovanje stranaca za kupovinu nekretnina. Zakon poznat kao Golden viza omogućava strancima dobijanje stalnog boravka i određenih prava koje imaju Grci ukoliko kupe nekretninu vredniju od 250.000 evra.

„Kupoprodaja teče normalno, već su i cene u blagom porastu. Čak moram reći za Atinu i neka ostrva i do 20 procenata je porast. Što se tiče ukrajinske situacije, u poslednjih nedelju dana imali smo nešto povećan broj telefonskih poziva od strane ukrajinskih građana koji su želeli ili da kupe ili da iznajme stambeni prostor“, rekao je Bora Vujović.

alo

Tagovi

Pročitajte još:

Free Porn