Bolji smeštaj i više kredita za studente na Novom Beogradu

Do sada je izgrađeno i preuređeno 13 domova za smeštaj učenika i studenata. – Projekat „Studentsko stanovanje” obezbediće do 2026. godine još 1.400 novih mesta, hiljadu u „Studentskom gradu” na Novom Beogradu, a ostala u domu u Nišu

Na državnim fakultetima i akademijama strukovnih studija u Srbiji trenutno studira više od 208.000 studenata, kažu za naš list u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja. Od toga u studentskim domovima širom zemlje boravi oko 18.000 akademaca, za šta država na godišnjem nivou obezbedi gotovo 3.200.000.000 dinara. Iz budžeta u 2020. godini u investiciono održavanje i opremanje 11 objekata studentskog standarda uloženo je više od 165.000.000 dinara. A u ovoj godini u 12 projekata tog tipa uložili su, kažu, više od 197.000.000 dinara. U ministarstvu ističu da su pored ovih godišnjih budžetskih sredstava obezbedili i dodatni novac iz kredita Razvojne banke saveta Evrope (CEB) za ozbiljnije rekonstrukcije, izgradnju i opremanje učeničkih i studentskih domova u Srbiji. Ti radovi staju 28.500.000 evra i finansiraće ih delom iz kredita, a delimično iz budžeta.

Do sada je izgrađeno, preuređeno ili dograđeno i opremljeno 13 domova za smeštaj učenika i studenata. Od toga u šest akademskih domova u Kragujevcu, Subotici, Čačku, Užicu, na Paliću i u Beogradu ima 1.097 studentskih mesta više. Tu, međutim, nije kraj jer u Ministarstvu prosvete otkrivaju da je nedavno u Narodnoj skupštini ratifikovan Okvirni sporazum sa CEB-om za finansiranje novog projekta „Studentsko stanovanje”, kojim će se obezbediti novih 1.400 mesta za smeštaj studenata do 2026. godine.

Kako za „Politiku” kaže Branko Ružić, ministar prosvete, ovaj projekat vredan je vredan 48 miliona evra i 32 miliona evra biće uloženo iz pomenutog zajma, dok će 16 miliona biti obezbeđeno iz republičkog budžeta.

– Projekat ćemo realizovati u dve faze. U prvoj je planirana izgradnja novog objekta u okviru kompleksa „Studentski grad” na Novom Beogradu sa 1.000 mesta za smeštaj akademaca, kao i završetak studentskog doma u Nišu sa 400 mesta. Ovu godinu smo iskoristili za pripremu projekata, a na proleće 2022. trebalo bi da bude raspisan urbanističko-arhitektonski konkurs, nakon čega sledi izrada projektno-tehničke dokumentacije, dobijanje dozvola za gradnju, a onda, po propisanoj proceduri, i izbor izvođača radova – ističe ministar Ružić.

U okviru druge faze projekta „Studentsko stanovanje” planirana je izgradnja nove zgrade u studentskom kampusu u Novom Sadu, a radi se i na obezbeđenju uslova za rekonstrukciju Studentskog doma „Karaburma”, najavljuju u ministarstvu. Ružić ističe da dom „Karaburma” nije ozbiljnije renoviran od kada je izgrađen 1978. godine.

– Sa obnovom ovog objekta moglo bi da se počne nakon što bude završena izgradnja nove zgrade u „Studentskom gradu” jer bi se tako korisnicima Studentskog doma „Karaburma” tokom rekonstrukcije obezbedio smeštaj. Nikada se više i ozbiljnije nije pristupalo unapređenju učeničkog i studentskog standarda. Radimo na velikim projektima obnove i izgradnje domova za učenike i studente u nameri da uslovi za boravak u njima budu što bolji. Studentima ostaje samo da uče i ostvare svoje ambicije – poručuje ministar Ružić i akademcima čestita Međunarodni dan studenata, koji se obeležava 17. novembra.

U Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja kažu da im je cilj da obezbede dobre uslove za studiranje, ali i boravak i rad u svih devet studentskih centara u zemlji i studentskim odmaralištima na Paliću, Avali, Zlatiboru. Podjednako je, ističu, važan i društveni, zabavni i kulturni aspekt studentskog života, pa ministarstvo brine i o pet studentskih ustanova kulture, u koje spadaju studentski kulturni centri i Dom kulture „Studentski grad”. Za njihove materijalne i programske troškove, na godišnjem nivou, iz budžeta obezbeđuju 140.000.000 dinara.

Pored subvencija za smeštaj i ishranu akademaca Ministarstvo prosvete dodeljuje svake godine stipendije i kredite najboljim studentima u Republici Srbiji, a kažu da se broj tih akademaca iz godine u godinu povećava.

– Ako uporedimo da je 2000. bilo oko 700 studenata koji su ispunjavali uslove za dodelu stipendija, a u školskoj 2020/21. godini 18.393 akademca podržana su nekom od stipendija ili kreditom, jasno je u kojoj meri je podrška države toj populaciji porasla – objašnjavanju u Ministarstvu prosvete i dodaju da krediti i stipendije mesečno iznose 8.400 dinara.

Od prošle godine uvećan je i broj stipendija za izuzetno nadarene učenike i akademce na 1400, sa ranijih 600. Oni na osnovnim i master studijama dobijaju sada mesečno 24.000 dinara, a na doktorskim studijama taj iznos je veći za 6.000 dinara mesečno.

Olakšice uz redovno studiranje:

Visina mesečne cene smeštaja u studentskim domovima za akademce na budžetu je od 11.520 do 9.924 dinara, a studenti u zavisnosti od domske kategorije plaćaju od 1.860 do 1.144 dinara

Puna cena ishrane redovnih studenata u menzi mesečno iznosi 12.030 dinara, to jest 401 dinar dnevno po obrocima, a uz podršku države plaćaju mesečno 5.130 dinara, to jest dnevno 171 dinar (doručak 40, ručak 72 i večeru 59 dinara)

Izvor: Politika

Tagovi

Pročitajte još:

antalya bayan escort
Free Porn
Free Porn