Na novobeogradskim pijacama plaćanje kreditnim karticama

Na šest pijaca moguće plaćanje karticama

Digitalizacija zelenih tržnica počela je u jesen 2021. godine na inicijativu Privredne komore Srbije

Verovatno je malo ljudi koji su predvideli da će voće i povrće na pijacama moći da se plaća karticama, da će tezge, pored luka, paradajza, jabuka i krušaka, „krasiti” i oni prepoznatljivi aparati na koje se prisloni „plastika” i ‒ završena kupovina. Međutim, evo, navršava se gotovo dve godine otkako je Privredna komora Srbije inicirala pilot-projekat „Digitalizacija pijaca” i tako je otpočela era bezgotovinskog plaćanja.

U jesen 2021. godine „eksperiment” je počeo da se primenjuje na tri gradske pijace ‒ Palilula, Kalenić i Đeram. U startu je bilo veoma malo zakupaca koji su prihvatili da svojim mušterijama omoguće bezgotovinsko plaćanje, ali se njihov broj neprestano uvećavao. U početku je to bio probni period, a potom je od 50 zakupaca njih 35 nastavilo sa bezgotovinskom naplatom. Danas je karticama moguće plaćati na šest zelenih tržnica u gradu ‒ već nabrojanim proletos su se pridružile i Zemun, Blok 44 i Stari Merkator.

Jelena Nikolić iz preduzeća „Beogradske pijace” rekla je da su uključivanjem u ovaj projekat zakupci privukli i mlađu populaciju da pazari na pijacama. Ona je precizirala da je od jeseni 2021. do jeseni 2022. godine realizovano više od 42.000 bezgotovinskih transakcija.

‒ Vodimo računa o potrebama, ulažemo u tekuće održavanje, savremenu pijačnu opremu, u investiranje, jer je veliki broj pijaca u okviru našeg preduzeća. Pijace su snabdevači naših korisnika, a za zakupce sigurno i direktno mesto plasmana robe. One su svojevrsni brend jer imaju dugu i bogatu istoriju, a i veliki broj turista prilikom boravka u Beogradu posećuje pijace ‒ rekla je Jelena Nikolić za Tanjug.

Izgled budućeg „buvljaka”

Govoreći o izmeštanju „buvljaka” sa Novog Beograda, Nikolićeva je rekla da je planirano da svi radovi na novoj lokaciji na Miljakovcu budu završeni do kraja oktobra i obećala da će to biti najmoderniji otvoreni tržni centar u regionu.

‒ Reč je o pijaci Miljakovac, koja će biti nova adresa beogradskog „buvljaka”. Ta lokacija ima svu neophodnu infrastrukturu, dovoljno prostranu parcelu, a obavljeni su prethodno radovi na raščišćavanju terena. Urađeni su temelji na kojima će da budu postavljeni čelični stubovi kao nosači šatorske konstrukcije. Krajem ove nedelje očekuje se da počnu radovi na asfaltiranju pijačnog platoa ‒ objasnila je Nikolićeva.

Ona je zaključila da će do nove adrese „buvljaka” moći brzo i lako da stignu građani iz svih delova grada jer trenutno postoji devet autobuskih linija koje vode do te lokacije, kao i linija „Beovoza” čija je stanica udaljena 150 metara. Potvrdila je i da dok nova lokacija ne bude privedena nameni neće početi postupak preseljenja, kako bi zakupci mogli neometano da rade, bez prekida u poslovanju.

Tri decenije OTC-a

Jelena Nikolić iz preduzeća „Beogradske pijace” kazala je da će se novi „buvljak” prostirati na 12.000 kvadratnih metara, a predviđeno je da 4.000 kvadrata bude natkriveno i na tom delu biće postavljeno 230 modernih boks-tezgi što će zakupcima omogućiti da rade i u popodnevnim satima, ali i u svim vremenskim uslovima. Takođe, biće izgrađeno 60 novih lokala i parking-prostor sa 130 mesta. Podsećanja radi, Otvoreni tržni centar nalazi se gotovo 30 godina u novobeogradskom Bloku 23, u Ulici proleterske solidarnosti, a otvoren je 1994, kada je Skupština grada preduzeću „Gradske pijace” predala na korišćenje i upravljanje ograđeni pijačni prostor sa pratećom infrastrukturom i upravnom zgradom.

Tagovi

Pročitajte još: