NAJVIŠE ZAHTEVA SA NOVOG BEOGRADA ZA OVU VRSTU POMOĆI

Otkad je krajem januara i opština Grocka ušla u sistem i dobila svoje gerontodomaćice, stanovnici svih 17 beogradskih opština dobili su važnu podršku. Građani, kojima je ova vrsta pomoći najpotrebnija su penzioneri starosti između 80 i 90 godina koji u najvećem broju slučajeva žive sami. Da očiste stan, pomognu im oko lične higijene, donesu i pripreme obrok, ugreju sobe tokom hladne zime, ali i da uz šolju čaja porazgovaraju sa njima u Beogradu je angažovano 630 gerontodomaćica.

Kako su za „Novosti“ rekli u Sekretarijatu za socijalnu zaštitu, najviše gerontodomaćica podmiruje potrebe korisnika sa teritorije opštine Voždovac – čak 362, dok su najpotrebnije žiteljima sa Novog Beograda. S druge strane, ova vrsta podrške, prema podacima nadležnih, najmanje je potrebna žiteljima Grocke.

– Gerontodomaćice pružaju uslugu „pomoć u kući“ tri ili pet dana u toku nedelje, i to dva sata dnevno po osobi, kao i u ukupnom trajanju od tri sata za dve ili više osoba koje žive u zajedničkom domaćinstvu, a ostvaruju pravo na uslugu – objašnjavaju u ovom sekretarijatu za naš list.

– Prema Odluci o pravima i uslugama socijalne zaštite, usluga „pomoć u kući“ obezbeđuje se osobama koje usled starosti, hronične bolesti ili invaliditeta imaju ograničene fizičke ili psihičke sposobnosti da zadovolje svakodnevne, osnovne lične i životne potrebe.

Sve gerontodomaćice pre nego što dobiju odobrenje i krenu da rade moraju da prođu akreditovanu obuku za obavljanje ovih poslova, ističu u Sekretarijatu za socijalnu zaštitu. Na časovima, između ostalog, uče i kako da one o kojima će sutra brinuti i biti im jedina podrška znaju da suoče sa starenjem, psihosocijalnim problemima, ali i o mnogim drugim potrebama najstarijih. Osim osnovnih životnih stvari koje im ustrebaju, mnogim penzionerima ova vrsta pomoći vredi mnogo više. Kada ostanu sami, bez najbližih, šoljica kafe i razgovora u tih nekoliko sati bude „zlata vredna“.

Podsetimo, Sekretarijat za socijanu zaštitu u saradnji sa RJ „Dnevni centri i klubovi“ pruža uslugu „pomoć u kući“ koja funkcioniše na teritoriji svih 17 prestoničkih opštine i dostupna je svim potencijalnim korisnicima koji žive u Beogradu.

PODRŠKA I TOKOM KORONE

TOKOM epidemije virusa korona prestoničke gerontodomaćice nisu napustile svoje najstarije. Penzionerima koji su koristili uslugu „pomoć u kući“, a bili su zaraženi kovidom 19, gerontodomaćice su dostavljale lekove i namirnice ispred vrata stana bez ikakvog kontakta sa njima. NJihov broj je zbog vanredne situacije bio smanjen, pa je, na primer, u decembru 2020. godine radilo 538 radnica za 2.300 korisnika.

Novosti

Tagovi

Pročitajte još:

antalya bayan escort
Free Porn
Free Porn