UNIŠTAVANJE AMBROZIJE na Bežanijskoj kosi

Gradonačelnik Beograda prof. dr Zoran Radojičić prisustvovao je hemijskom uništavanju ambrozije na Bežanijskoj kosi i izjavio da je 2019. godine urađena a od 2020. godine se i primenjuje desetogodišnja strategija za suzbijanje ambrozije na teritoriji grada Beograda. 

On je ponovio da su ovu strategiju radili stručnjaci sa Biološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu zajedno sa stručnjacima Prirodno-matematičkog fakulteta i Poljoprivrednog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu. 

– Suština je da ćemo svake godine povećavati površinu na kojoj ćemo sprovesti monitoring, mapiranje i uništavanje ove biljke. Po ovom principu smo radili prošle godine, urađen je monitoring na 2.000 hektara, a na osnovu podataka sa terena, ambroziju smo ciljano uništili na 1.200 hektara, što  je oko deset puta više površine u odnosu na 2019. godinu – kazao je prvi čovek prestonice.

Gradonačelnik je istakao da se ove godine monitoring i mapiranje ambrozije radi na tri hiljade hektara i da ovu aktivnost realizuje Zavod za biocide i medicinsku ekologiju u koordinaciji sa nadležnim Sekretarijatom za zdravstvo. 

– Ove godine očekujemo da ćemo uništavanje ambrozije sprovesti na 30 odsto više površina nego prethodne godine. Do sada je hemijskim putem na oko 70 hektara površine uništena ambrozija, košenje je sprovedeno na 440 hektara u prigradskom delu, kao i na 40 hektara u gradskom delu, a dodatno su u toku i redovne aktivnosti ekipa JKP „Zelenilo – Beograd” koje kose na 3.000 hektara javnih površina. U zavisnosti od pozicije gde se ambrozija nalazi, nekada je bolje uništiti je hemijskim putem, a nekada košenjem – rekao je gradonačelnik.

On je naglasio da ambrozije ima i na privatnim posedima i na poljoprivrednom zemljištu, te da postoje različiti koncepti i strategije oko toga kako povećati obuhvat uništavanja ambrozije na toj površini.

– Jedan pravac je kažnjavanje. Iz tog razloga bi trebalo da podižemo svest kod građana da je važno da uništavaju ambroziju na svojim površinama. Brzina širenja čestica ambrozije je ogromna, što demotiviše građane. Primera radi, ako je uništimo ovde, nama u vazduhu može da se pojavi polen ambrozije koji je došao sa udaljenosti od 100 kilometara, odnosno može da stigne sa drugih lokacija u Beograd. Takođe, puno toga zavisi i od vremenskih uslova. Neka godina je takva da ambrozija više cveta, a nekada manje. Od prvog dana otkako sam na poziciji gradonačelnika, tražio sam način kako da u ovom segmentu popravimo situaciju. Jedna od ideja mi je bila da tražimo strane konsultante koji su u svojim zemljama napravili dobar rezultat, ali činjenica je da i neke bogate zemlje imaju još uvek ovaj problem, što znači da se ovaj problem ne rešava tako lako. Odlučio sam se za naše stručnjake, da naučnici sa Biološkog fakulteta daju svoje mišljenje – rekao je Radojičić.

Gradonačelnik je istakao da je posebno značajno to što povećavamo obuhvat teritorija gde vršimo monitoring i uništavanje ambrozije kako bismo smanjili respiratorne tegobe koje polen ambrozije izaziva kod građana, a to su, pre svega, kašalj i kijanje, posebno imajući u vidu trenutnu situaciju sa virusom korona i način na koji se ovaj virus prenosi.

Tagovi

Pročitajte još: