DA LI JE PSIMA I MAČKAMA DOZVOLJEN ULAZAK U GRADSKI PREVOZ? Postoji pravilnik, evo šta kaže zakon

Iako se po pitanju prevoza kućnih ljubimaca putnici žustro svađaju jer imaju podeljena mišljenja, zakon zapravo jasno definiše ovo pitanje i kaže da sa ljubimcima smete da uđete u autobus


Da li je psima i mačkama dozvoljen ulazak u gradski i prevoz pitanje je koje će uglavnom izazvati najviše polemike, rasprave, pa i svađe između dva „klana“, podeljenih na „za“ i „protiv“. Iako na terenu možete videti vlasnike koji se voze sa svojim ljubimcima koji vire iz transportera ili naručja ili torbi, postoje i izdvojeni slučajevi gde vozači ne žele da ih prime u svoje vozilo.

Međutim, uprkos različitim reakcijama, ovo pitanje je zapravo definisano zakonom, koji jasno kaže da ljubimci mogu u gradski/prigradski prevoz, doduše, pod određenim uslovima.

To kaže i član 38 Odluke o linijskom prevozu grada Beograda – putnik u vozilo može uneti psa visine do 40 cm mereno u visini grebena i mačku, u posebnom transporteru prilagođenom vrsti i veličini psa ili mačke, u periodu od 9 do 13 časova i 18 do 24 časa, rečeno je iz Gradskog saobraćajnog preduzeća za MONDO.

Transporter može biti sanduk, kutija, kavez ili bilo koja druga čvrsta konstrukcija za transport životinja u vozilu primerena vrsti životinja. Mora biti takav da obezbeđuje ventilaciju za životinje, dovoljno slobodne podne površine i visinu koja odgovara njihovoj veličini tako da mogu da stoje ili legnu, osim ako tehnički protokol ili posebni uslovi za dobrobit životinja zahtevaju drugačije, objasnili su nam.

Sredinom aprila svedočili smo jednoj drugačijoj sceni – vozač autobusa privatnog prevoznika, koji je vozio ka Koceljevi, odbio je da primi putnicu koja je sa sobom vodila maltezera. Uprkos tome što je pas mali i što je vlasnica uveravala da će ga držati u krilu, vozač je uporno ponavljao da „ne sme da ih pusti da uđu“. Da li je u pitanju neko interno pravilo, s obzirom da je privatni prevoznik u pitanju, postoje li kamere ili nešto treće, nije objasnio i putnica je ostala na stanici.

Međutim, kako su nam objasnili, postoji pravilnik koji kaže da „ukoliko vozač primeti da je u vozilo nepropisno uneta životinja, ne sme da pokrene autobus“. Ako primeti takav slučaj u obavezi je da zaustavi vozilo, opomene putnika i zamoli ga da napusti vozilo. Ukoliko putnik to ne učini vozač pritiska panik taster i obaveštava Dispečerski centar koji dalje poziva nadležne komunalne službe.

S tim u vezi pitali smo vozača koji je raspoređen na prigradskim linijama, a iako nam je gotovo isto ponovio, jer je zakon jasan i poznat svim zaposlenima, kaže nam da tokom zime i sam nekad pusti neku lutalicu da s njim „okrene par krugova“ i ugreje se. Ne smetaju mu, kaže, ni mali psi, kad ih vlasnici drže u krilu, ali ponavlja „zakon je jasan pa razume kolege koje ne žele da ga krše“.

„U mojim autobusima četvoronošci su povlašćeni, može vožnja ako nema gužve…kartu ne plaćaju“, dodaje uz smeh i dodaje da lepa reč otvara i gvozdena vrata, pa je siguran da će njegove kolege „progledati kroz šape“ ljubimcima, ako nije gužva u vozilima i ukoliko ih vlasnici lepo zamole.

Taksi udruženja imaju svoja pravila

Taksi udruženja imaju različita pravila – pri pozivu operateru morate naglasiti da je ljubimac sa vama. Kako su nam objasnili iz jednog koji i na aplikaciji nudi tu opciju, sami vozači se opredeljuju da li će biti „pet friendly“ pa u skladu s tim i prihvataju vožnje.

„Da ste me sad zaustavili sa psom u rukama, ne bih Vam stao“, rekao je kada smo ga tokom vožnje pitali smeju li ljubimci u njegovo vozilo. Kaže, u stanu i sam ima ljubimca, ali vožnje ne prihvata ne zato što ne voli životinje već zbog toga što su vlasnici neodgovorni.

„Ako je veliki pas, recimo, trebalo bi da ima korpu, da sedi na podu, a ne sedištu. Psu opadaju dlake koje mogu možda nekoj narednoj mušteriji smetati, može biti alergična…vlasnici ne vode o higijeni računa, ponašaju se kao da ja moram da umesto njih to činim. I moram, svoje vozilo nakon vožnje nekog ljubimca moram ja da sredim za naredne mušterije, a to em košta novca em vremena…“, rekao nam je.

Na pitanje da li bi slepoj osobi dozvolio da uđe sa psom vodičem, najpre je rekao da nije do sada imao vožnju sa takvim ljubimcima, ali je dodao da tu ne bi pravio problem i opet dodao da „nisu problem životinje već neodgovorni vlasnici“.

Vozač pokušao da izbaci slepu ženu sa psom-vodičem

Još se pamti drama koju je 2015. godine izazvao jedan vozač Gradskog saobraćajnog preduzeća, kada je pokušao da izbaci iz vozila slepu osobu jer je u vozilo ušla sa psom vodičem. Najpre nije želeo da nastavi vožnju dok ona ne izađe sa psom a onda joj je dao objašnjenje „Šta ako neko stane psu na rep pa on onda nekog ujede?“

Nije želeo da nastavi vožnju, pozvao je nadređene koji su mu najverovatnije objasnili da je Zakon o psima vodičima stupio na snagu, te da oni smeju u autobue (i bez transportera) nakon čega je nastavio kao da se ništa nije desilo.

Nakon ovog nemilog događaja, GSP se izvinio putnici, a reagovali su i Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković kao i Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Napadnut vozač jer nije dozvolio ulazak psa u autobus

U maju prošle godine, u jutarnjim satima, napadnut je vozač gradskog autobusa na Mirijevu, jer nije dozvolio da čovek s psom uđe u vozilo. Kada je na stajalištu vozač (59) reagovao na pokušaj nepoznate osobe da u autobus uvede psa, napadač ga je udario rukama u predelu glave.

Tagovi

Pročitajte još: