Izložba Milice Rakočević u Blok galeriji

U novobeogradskoj Blok galeriji, Jurija Gagarina 221, PETAK, 12. NOVEMBRA, s početkom u 19 časova, biće otvorena izložba crteža i objekata/ skulptura, autorke MILICE RAKOČEVIĆ. Izložba je otvorena do 24.novembra 2021.

Milica Rakočević rođena u Kraljevu 1996. Završila Srednju Uetničku Školu u Kraljevu. Fakultet Likovnih Umetnosti, odsek Vajarstvo, upisala 2015 u klasi profesora Gabriela Glida, a završila u klasi profesora Zdravka Joksimovića 2019. Drugi semestar treće godine osnovnih akademskih studija provela na Fakultetu Lepih Umetnosti Xafa, Xi an u Kini. Na četvrtoj godini, mesec dana provodi na praktičnoj radionici u Železari Smederevo, HBIS-u. Master studija, takođe na FLU, završila u klasi profesora Zdravka Joksimovića 2020 godine. Živi i radi u Šapcu u umetničkoj livnici.

Nagrade: Nagrada „Kuzmanović“ za portret, 2016 / Nagrada FLU za skulpturu „Vladeta Petrić“, 2019 / Nagrada FLU za skulpturu „Ilija Kolarević“, 2019
Simpozijumi: 2019. Simpozijum kamena u Centru poljske skulpture u Oronsku, Orońsko, Poljska / 2019. Letnji simpozijum drveta Nacionalne Umetničke Akademije u Sofiji, Ahtopol, Bugarska
Samosralne izložbe: 2018. Samostalna izložba, Xi an, Kina

Grupne izložbe: 2015.Inicijativa, Kulturni centar Ribnica, Kraljevo / 2016, 2017, 2018, 2019, Godišnje izložbe studenata FLU, Beograd / 2016. Izložba radova nagrađenih studenata, Galerija FLU, Beograd / 2018. 47. Izložba crteža i skulptura malog formata studenata FLU uBeogradu, Galerija Doma Omladine Beograda/ 2019.Izložba radova nagrađenih studenata, Galerija Flu, Beograd / 2019. Perspektive 35, Nacionalna galerija, Beograd, Narodni muzej, Veliko Gradište, Srpski kulturni centar, Pariz / 2019. Godišnja izložba udruženja likovnih stvaralaca grada Šapca, Narodni muzej, Šabac / 2020. Radionica skulptura u metalu studenata vajarstva FLU realizovana u HBIS Group Serbia, Galerija FLU, Knez Mihailova 53, Beograd / 2020. Masterpice II, Umetnički prostor U10 / 2020. Mastered out, Nova galerija vizuelnih umetnosti, Krunska 60, Beograd

Opis umetničkog projekta
Vrednosti koje postoje na slobodnim, stilizovanim komadima kombinovanih elemenata i materijala, proizilaze iz iskustva stečenog modelovanjem akta i analiziranja figuracije ljudske anatomije i transponovanje te komplekstosti u logičnu i funkcionalnu celinu. Problematika je potpuno drugačija u ovom slučaju, spoznaja poteškoće komponovanja i mirenja određenih elemenata neke kompozicije je zadatak daleko kompleksniji i teži nego što se čini.

Oblik u vizuelnoj spoznaji podrazumeva stanje spoljnje strukture, značenjem, dimenzijama i položajem u prostoru, on je konkretni prostorno-materijalni realitet, kako u smislu poimanja tako i nastajanja i značenja.Oblik je i svaka boja postavljena na ravni, oblik je u boji i boja je u obliku isto onako kao što su vreme u prostoru i prostor u vremenu.
Opažanje, poređenje i razlikovanje bih uzela kao prvi važan korak u pristupanju modelaciji. Svaka forma mora da ima nekakvu unutrašnju logičnost, odnosno, arhitekturu koja se shvata kao gradnja jedne formalne celine, jer arhitektonsko oblikovanje pretvara umetničko istraživanje prirode u delo višeg reda. Svođenje prikaza na osnovne crte, redukovanje detalja, odbacivanje sporednog i naglašavanje primarnog oblika, proces kojim se oblici iz prirode svode na sažetu čistu formu u kojoj su sadržani samo karakterni elementi. Bez tih elementarnih činilaca prikaz ostaje diletantski. Stilizacija je neizbežan proces u otelotvorenju bilo umetnikove potpuno inovativne ideje ili pak potpuno suprotnog realističng podražavanja, filtriranjem kroz umetnikovo biće prelazi iz sveta pukog naturalizma u svet istinske umetnosti, za šta je potrebna jasnoća pročišćenog instinkta kome treba verovati i na koji se treba oslanjati.
Svetlost se kreće kroz prostor i opisuje oblike i raspoređuje ih u prostoru. Oblik je određenost nečega prema nečemu, različitih elemenata, položaja i volumena masa koje proveravam i upoređujem upravo svetlom, jer ono otkriva, sve kaže, ako se pažljivo prati. Bavim se podražavanjem senki, modelujem svetlom i uz svetlost omogućujem čitanje forme.
Proces svog rada mogu opisati kao eksperimentalno – istraživački pristup materijalima, tehnologijama i idejama koristeći se transponovanjem oblika iz prirode i arhitekture sa idejom o stalnom traganju za harmonijom i skladom, kako u skulpturama, tako i na crtežima.

Tagovi

Pročitajte još:

antalya bayan escort
Free Porn
Free Porn