Otkriven spomenik Rabindranatu Tagoru u parku Ušće

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić i ambasador Indije u Srbiji Subrata Batačardži otkrili su spomenik indijskom književniku, dramaturgu i filozofu Rabindranatu Tagoru u beogradskom parku Ušće, u blizini Brankovog mosta.

Vesić je rekao da ovaj spomenik ima dvostruko značenje.

– Pokazuje koliko je Beograd veliki, kosmopolitski grad i koliko smo otvoreni za sve one koji su dali doprinos razvoju čovečanstva, a među njima je i Tagor, ali govori i o tome koliko je veliko prijateljstvo između Srbije i Indije imajući u vidu da smo decenijama prijatelji i poštujemo jedni druge – rekao je Vesić.

On je istakao da je Beograd veliki i kosmopolitski grad i zbog toga što je otvoren za nove ljude, nove ideje te što poštuje sve svetske vrednosti, kao i vrednosti svoje nacionalne istorije. 

– Zato, kada podižemo spomenike srpskim pesnicima, a ove godine će biti podignuti Milošu Crnjanskom, Meši Selimoviću, Vasku Popi, Jovanu Jovanoviću Zmaju, podižemo spomenike i pesnicima koji su značajni za čitavo čovečanstvo, a Rabindranat Tagor je svakako jedan od njih – rekao je Vesić.

Ambasador Batačardži podsetio je da je Tagor bio istaknuti indijski književnik koji je stavio Indiju na svetsku književnu mapu i da su ljudi, zahvaljujući njemu, saznali o Indiji i indijskoj književnosti.

On je podsetio da je Tagor 1926. godine bio u poseti Beogradu, kada je održao predavanja na Univerzitetu u Beogradu, napomenuvši da je njegova poseta privukla veliku pažnju srpskih medija, akademika i intelektualaca.

Naveo je da se na spomeniku Tagoru nalaze stihovi jedne njegove pesme koja je poznata u Indiji, a čiji prvi stih govori o tome da se, kada je um neustrašiv, i glava drži visoko.

Ambasador je dodao da je ta pesma značajna i za Srbiju, jer je, kako je rekao, srpski narod tokom istorije bio suočen sa strahom, ali je glavu ipak držao visoko.

Glavni urbanista Beograda Marko Stojčić je rekao da je spomenik Tagoru otkriven na inicijativu ambasadora Indije. 

– Ovo je dokaz da se trudimo i uspevamo da oplemenimo svaki kvadratni metar javnih površina u Beogradu i da dajemo prostor kako za klasične skulpture tako i za skulpture koje pripadaju savremenoj umetnosti – istakao je Stojčić i dodao da će se sa time nastaviti i ubuduće.

Rabindranat Tagor napisao je više od 1.000 poema, 24 drame, osam romana i više od 2.000 pesama, veliki broj eseja.

NJegova poezija se odlikuje jednostavnošću emocija, eseji jačinom misli, a romani društvenom svešću.

Glavni cilj mu je bio povezivanje Istoka i Zapada, a sam je prevodio svoju lirsku poeziju na engleski jezik. Dobio je Nobelovu nagradu za književnost 1913. godine.

Događaju je, između ostalih, prisustvovao državni sekretar u Ministarstvu spoljnih poslova Nemanja Starović.

Tagovi

Pročitajte još: