Poslednja faza rekonstrukcije memorijalnog centra na Novom Beogradu

Rekonstrukcija Centralne kule u sklopu memorijalnog centra “Staro sajmište” ušla je u poslednju fazu građevinsko-zanatskih radova, a njihovo izvođenje trajaće do kraja ove godine. Sanacija ovog spomenika kulture teče već godinu dana i u prethodnom periodu završeni su svi radovi na konstrukciji i njenoj statičkoj sanaciji. Trenutno se izvode radovi na instalacijama, nakon čega sledi uređenje enterijera i opremanje prostora za novu namenu. Kada se završi, Centralna kula memorijalnog centra primarno će služiti kao izložbeni prostor u kome će biti prezentovan istorijat ove lokacije i njena strašna sudbina tokom nemačke okupacije u Drugom svetskom ratu. Objekat Centralne kule je jedan od malobrojnih sačuvanih delova nekadašnjeg Sajmišta, a kako u arhivama ne postoji njen projekat, rekonstrukcija je izvedena na osnovu relativno malog broja sačuvanih istorijskih fotografija i snimaka.

Zadatak je bio vratiti ovom modernističkom zdanju originalni izgled iz 1937. godine, gde je posle nebrojanih improvizacija i dogradnji potpuno degradirano, kako spolja tako i unutra. Objektu su vraćeni svi otvori na fasadi, rekonstruisana četiri prilazna stepeništa, a prizemlju su vraćeni spolja orjentisani lokali. Urađena je potpuna sanacija tornja i njegovih svetlarnika, uključujući četiri staklene prizme u njegovoj osnovi. Sam toranj se sastoji od pet betonskih elemenata, svaki težak po 10 tona, od kojih će četiri biti zastakljena. U unutrašnjem prostoru tornja biće postavljene servisne stepenice koje će vodi do vrha kule i jarbola, a za vertikalnu komunikaciju posetiocima će biti dostupan i lift koji će voditi do tornja. Ukupna visina objekta iznosi 39 metara, uz dodatnih 7 metara koliko iznosi jarbol na vrhu tornja. Posetiocima će biti dostupne i dve terase, jedna velika na krovu i manja na vrhu osnove tornja.

  • Osim opremanja izložbenog prostora, postavljanja odgovarajućeg nameštaja za prezentacije, ugrađivanja specijalizovanog muzejskog osvetljenja i multimedije, u narednom periodu preostaje da se pripremi i realizuje projekat parternog uređenja. Trenutno ovaj objekat nema nikakve prilaze, bilo pešačke ili kolske, pa je neophodno izraditi potpuno novu regulaciju za čitav prostor. Projektovanje infrastrukture u parteru podrazumevalo je preparcelaciju i ponovno formiranje parcele originalne veličine, po katastru iz vremena gradnje. Centralna kula nekada se nalazila na značajno većoj parceli, koja je obuhvatala prostrani plato sa pešačkim stazama i uređenim vrtnim zelenilom. Da bi se vratila istinska autentičnost tom prostoru, jako je važan i urbanistički kontekst, odnosno rekonstrukcija partera kao krune čitavog projekta. Ovaj deo radova nažalost nije obuhvaćen projektom rekonstrukcije, već će biti realizovan kao odvojena etapa u narednom periodu.

    Građevinski radovi na objektu trajaće do kraja ove godine, nakon čega sledi opremanje prostora i priprema izložbene postavke. Investiciju vrednu 2.3 miliona evra predvodi firma „Koto“, a radovi se izvode uz nadzor Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda.

Tagovi

Pročitajte još:

antalya bayan escort
Free Porn
Free Porn