(FOTO) Predsednik GO Novi Beograd povodom Dana sećanja na žrtve Holokausta: Sećamo se svojih nevino stradalih

Predsednik Gradske opštine Novi Beograd Bojan Bovan izjavio je da 22. april, Dan sećanja na žrtve Holokausta i genocida koji je u Drugom svetskom ratu počinjen i nad srpskim narodom, obeležavamo u veoma teškom trenutku.

– Baš danas, dok mi obeležavamo 22. april, u Skupštini Ujedinjenih nacija vodi se teška borba protiv inicijative da nam se prilepi etiketa kojom žele da nas žigošu za sva vremena. Jedan o načina da se tome suprotstavimo je upravo održavanje kulture sećanja i na više od 8.000 nevinih ljudi čija tela su pokopana u Belanovića jami – rekao je Bovan obraćajući se danas prilikom komemoracije stradalima čija su tela bacana u Belanovića jamu na Bežanijskoj kosi.

Dan sećanja pored Spomen obeležja na Belanovića jami, u kojoj su tokom Drugog svetskog rata pokopavana tela stradalih u logoru Staro sajmište, kao i žrtave koje su iz Jasenovaca Savom dovožene u ovaj deo tadašnje fašističke Nezavisne države Hrvatske, organizovali su Udruženje boraca Narodno-oslobodilačkog rata (NOR) i Udruženje građana „Stara Bežanija“, pod pokroviteljstvom opštine Novi Beograd.

Predsednik opštine je istakao da je zadatak sadašnjih generacija da na mlade prenesu znanje o strahotama koje donosi svaki rat, kao i kulturu sećanja na stradanje svog naroda.

-Zadatak opštine Novi Beograd biće da zajedno sa onim udruženjima koja su i do sada negovala kulturu sećanja na žrtve genocida pokopane u Belanovića jami, uredi, i da ovde napravi dostojanstven Spomen park – rekao je Bovan.

Dan sećanja, 22 april, posvećen je sećanju na proboj preostalih zarobljenika zatočenih u Donjoj Gradini, jednom od logora iz sistema logora Jasenovac.

Komemoracija na Staroj Bežaniji, deo je programa „Aprilski dani“ i projekta „Kultura sećanja Novobeograđana“, koju je podržao Sekretarijat za socijalnu zaštitu Grada Beograda.

Program na Starom bežanijskom groblju počeo je počasnom stražom Odreda izviđača „Panter“.

Moleban stradalima održao jerej Andrija Vukčević iz Hrama Svetog Georija na Bežaniji.

Posle polaganja venaca na spomen obeležje, recital „Glasovi mrtvih nisu mrtvi glasovi“, održali su članovi Kreativne učionice „Borac“.

Prisutnima su se obratili i predstavnici patriotskih udruženja iz projekta „Kultura sećanja Novobeograđana“, a u sklopu manifestacije je i izložba Ustaški zločini u Sremu 1942. godine – Akcija Viktora Tomića“, autora Gorane Lemajić, koja će do 26. aprila biti postavljena u Hramu kulture „Bežanija“ u Vojvođanskoj 68.

Tagovi

Pročitajte još: