Korak ka realizaciji toplovoda Obrenovac-Novi Beograd: EPS raspisao tender

Elektroprivreda Srbije raspisala je tender za izradu tehničke dokumentacije za potrebe termoelektrana TENT-a.

Nabavka, između ostalog, podrazumeva tehničku kontrolu projekata za grejanje Obrenovca i Beograda, tehničku dokumentaciju za potrebe geomehaničkih istraživanja, zatim, za izgradnju nove linije u postrojenju za hemijsku pripremu vode (HPV – za demineralizaciju vode koja se koristi i u sistemu grejanja), kao i projekte izrade bunara i pijezometara za merenje nivoa podzemnih voda u TENT-u, izradu elaborata o rezervama podzemnih voda i izradu modela izvorišta i elaborata o uslovima ekploatacije podzemnih voda, piše Ekapija.

Takođe se traže i projekti vezani za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost: tehnička kontrola projekata za ugušćeni transport (pepela) i projekata za SNCR, kao i izrada elaborata za potrebe energetske efikasnosti.

Kao deo projektnog zadatka navedeni su i projekti za rekonstrukciju rasvete, tehnička kontrola projekta za gradnju parkinga i autobuskih stajališta u TENT A, projektovanje video nadzora u blokovima A3 i A4, kao i tehnička dokumentacija za rekonstrukciju bloka 6 TENT A.

Tender je otvoren do 6. decembra.

Kako podseća portal, ugovor o izgradnji toplovoda Obrenovac-Novi Beograd, vredan 194 miliona evra potpisan je u januaru prošle godine sa kineskom kompanijom Power China.

Projekat će omogućiti da se toplotna energija koja se dobija iz TENT A koristi za zagrevanje Obrenovca i većeg dela Novog Beograda. Prema rečima zamenika gradonačelnika Beograda Gorana Vesića, projekat će imat i pozitivan uticaj na životnu sredinu, jer će se topla voda koja se trenutno baca u Savu i zbog koje je Sava nekoliko stepeni toplija, koristiti za grejanje.

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović izjavila je u februaru ove godine posle sastanka Radne grupe za praćenje aktivnosti na realizaciji projekta, da bi izgradnja toplovoda mogla da počne u junu.

U maju se ponovo sastala sa predstavnicima kineske kompanije i istakla da očekuje „da svi učesnici u projektu učine sve kako bi se omogućio što skoriji početak radova na izgradnji toplovoda“.

Izvor: B92

Tagovi

Pročitajte još:

Free Porn
Free Porn