NOVOBEOGRAĐANI PAŽNJA! Grad subvencioniše knjige za sve učenike prvog i drugog razreda

Grad Beograd nastavlja sa subvencionisanjem knjiga za sve učenike prvog i drugog razreda osnovnih škola za 2022. godinu, najavio je danas zamenik gradonačelnika Goran Vesić posle održanog sastanka sa izdavačima knjiga i predstavnicima Ministarstva prosvete. 

On je podsetio da je prošle godine Grad Beograd pokrenuo subvenciju knjiga za učenike koji pohađaju državne škole. 

Subvencija po učeniku iznosi oko 5.600 dinara, u zavisnosti od izdavača. Nabavka će obuhvatiti četiri knjige iz osnovnog paketa udžbenika, odnosno srpski ili maternji jezik, svet oko nas, matematiku i izabrani strani jezik – prezicirao je Vesić u Skupštini grada. 

Za prošlogodišnju subvenciju, Gradu se na raspisani konkurs prijavio 25.741 roditelj, od ukupno 33.000 dece koja pohađaju prvi i drugi razred u Beogradu, naveo je zamenik gradonačelnika za Beoinfo. 

– Novac za ovu subvenciju je već obezbeđen u budžetu Grada Beograda i ove godine će biti direktno uplaćen izdavačima, da bi udžbenici decu sačekali u školama. Na taj način izbegavamo gužve i nabavku knjiga po knjižarama – kazao je Vesić i zahvalio izdavačima i Ministarstvu prosvete na saradnji. 

Grad Beograd je, kako je istakao, i za ovu godinu obezbedio novac za nabavku oko 17.000 tableta i oko 2.000 laptopova. 

– Tableti će biti obezbeđeni za buduće učenike trećih razreda na teritoriji prestonice i na taj način ćemo za školsku 2022/23. godinu imati tablete za sve učenike od trećeg do sedmog razreda, kao i besplatne udžbenike za prva dva razreda. Takođe je obezbeđen i besplatni vaj-faj, te digitalni udžbenici, dok su laptopovi namenjeni za učitelje i nastavnike – podvukao je Vesić i podsetio da ovu uslugu nemaju deca ni u najrazvijenijim evropskim gradovima. 

On je istakao da Grad Beograd, pored kontinuiranog ulaganja u obrazovanje, nastavlja sa realizacijom i drugih projekata poput projekta „Biznis ideja”, koji se realizuje preko gradske Fondacije za mlade talente. 

– Projekat je prošle godine podržan sa milion dinara, ali zbog velikog interesovanja, mahom srednjoškolaca, Fondacija je ove godine obezbedila šest miliona dinara. Pokazalo se da su naši učenici, čak i osnovci veoma nadareni da patentiraju svoje biznis ideje – istakao je Vesić i najavio u skorije vreme raspisivanje konkursa. 

Pomoćnik ministra prosvete Milan Pašić pohvalio je inicijativu Grada Beograda za nabavku besplatnih udžbenika. 

On je ukazao i na to da je Vlada Srbije izdvojila 750 miliona dinara za nabavku udžbenika za učenike koji su prethodnih godina ostvarivali određena prava. Novina u odnosu na prethodnu godinu je da će to pravo moći da ostvare i posebno nadareni učenici, istakao je Pašić i pozdravio odluku Grada Beograda o nastavku nabavke tableta za većinu osnovaca. 

Sastanku je prisustvovala zamenica predsednika Skupštine Grada Beograda Andrea Radulović. 

Tagovi

Pročitajte još:

Akücü akumyolda.com akücü akümyoldaİnci akü 60 amper inci akü 60 amper akumyolda.comAkü yol yardım olarak akü takviye ve değişimi hzmetleri sunuyoruz. akü yol yardım İngilizce Türkçe çeviri ingilizceturkce.gen.tr ile ingilizce türkçe çeviriAlçalan burç hesaplama sitesi hesaparaclari.com hesaparaclari.comTranslate to English with translatedict.com TranslateDictTranslate Spanish to English audio with spanishenglish.comTranslate Spanish to English audio with spanishenglish.comCalculatorcafe helps to calculate loans as a loan calculator.Calculatorcafe.com
antalya bayan escort
Free Porn