Završena evropska bajka Novog Beograda, Vuljagmeniju triler u Grčkoj i četvrtfinale Kupa Evrope

Hrvatski vaterpolista Andrija Bašić je sa dva gola u završnici presudio timu Vladimira Vujasinovića – 9:8

Radnički je bez borbe prošao u četvrtfinale Kupa Evrope, Novi Beograd udario je u zid. Na potezu je Crvena zvezda. U najboljem slučaju Srbija će imati dva kluba u završnici drugog po snazi takmičenja na Starom kontinentu. Novi Beograd bio je blizu podviga, ali se u četvrtfinale ne može kada sa domaćeg terena ne ponesete prednost na gostovanje, a potom i u odlučujućoj četvrtini ne date gol u poslednjih pet minuta.

Po mnogo čemu preslikan meč su odigrali Vuljagmeni i Novi Beograd u Grčkoj. Sastav Hrvoja Koljanina je uspevao tokom većeg dela susreta da bude zaveslaj isped Beograđana. Neprestano je Novi Beograd jurio rezultat, imao zaostatak, ali za razliku od prve utakmice u srpskoj prestonici, nije dopuštao grčkom timu da se odlepi i stekne značajniju prednost. Vrebao je šansu, pojačavao intenzitet igre u odbrani, ali se ispucao pre vremena.

U poslednjih pet minuta Novi Beograd nije zatresao mrežu, a sa druge strane aktivirao se Andrija Bašić. Hrvatski vaterpolista presudio je timu Vladimira Vujasinovića sa dva gola u završnici. Kada se činilo da su mreže začarane, Bašić je prvo iz igrača više poravnao rezultat, a zatim postigao pobedonosni pogodak.

Odmah po izvlačenju parova ovaj meč poneo je naziv derbija osmine finala LEN Kupa Evrope. I opravdao je očekivanja. Grčki reprezentativci protiv srpskih povratnika u domaći vaterpolo. I opet se potvrdilo da momci sa internacionalnim iskustvom imaju nemerljiv doprinos, bilo da je reč o Novom Beogradu, Radničkom ili Crvenoj zvezdi.

Ne bi srpski klubovi igrali bitnu ulogu na evropskoj sceni da pandemija virusa korona nije okrenula sport naglavačke i odobrovoljila neka velika imena da navuku kapicu u domovini. Draško Gogov, Đorđe Filipović, Miloš Ćuk i Marko Avrmović udarni su kvartet Novog Beograda, zadavali su u dvomeču glavobolje grčkom timu prošaranom hrvatskim igračima.

Četa Vladimira Vujasinovića iako u neprestanom zaostatku tokom prva tri kvartala, nije davala domaćinu da diše. Konstantno su Draško Gogov i Đorđe Filipović vršili pritisak, održavali su Novi Beograd u životu i čekali da im se saigrači priključe. Bio je korak ispred Vuljagmeni sve do četvrtog perioda, a onda je on morao da krene u lov. Nika Šušijašvili i Nikola Nikolov su gurali Novi Beograd do trijumfa, vodio je srpski tim u četvrtoj četvrtini u dva navrata, ali se ukazao Andrija Bašić i raspršio snove Vujasinovićevog tima o plasmanu u četvrtfinale.

Bašiću su ta dva gola iz finiša susreta bila i jedina, a kod Grka je najefikasniji bio Emanuil Milonakis sa tri gola. U redovima Novog Beograda po dva gola postigli su Draško Gogov, Đorđe Filipović, Nika Šušijašvili i Nikola Nikolov.

Izvor: Mozzart sport

Tagovi

Pročitajte još: